zaterdag 14 augustus 2010

Quote

Charlotte Mutsaers
In het Letterkundig museum is (tot 29 aug.) een tentoonstelling te zien over Charlotte Mutsaers. Schilderijen, tekeningen, maar ook aantekeningen voor haar boeken. In een film met stukjes interview e.d. die daar wordt vertoond zegt ze: "Fictie is niet verhaaltjes verzinnen. Fictie is voor mij vorm geven aan de beleving van je leven".

2 opmerkingen:

  1. Naar aanleiding van dit discussiepunt, wil ik ook graag een reactie/discussiepunt inbrengen. Ik ben het eens met Charlotte Mutsaers dat fictie uiteraard niet alleen maar verhaaltjes verzinnen is. Integendeel: goede fictie geeft een veel beter, waarheidsgetrouwer beeld van de werkelijkheid dan bijvoorbeeld wetenschap. Misschien omdat literatuur synthetisch is en wetenschap analytisch.
    Mutsaers brengt me echter op het volgende punt: wanneer besluit je een boek niet uit te lezen? Ik doe dit zelf niet graag en ook niet vaak, maar Koetsier Herfst bijvoorbeeld vond ik een ontzettende draak van een roman. Slecht geschreven, lelijk taalgebruik, heel onwaarachtig. Ik ben niet eens tot de helft gekomen. Maar ook heb ik onlangs 'Het Slot' van Kafka weg moet leggen, het boeide me niet meer op het eind. Ik ben wel benieuwd naar ervaringen van anderen: wanneer besluit je te stoppen met een boek? Waarom?

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Interessant punt! 'Rachels rokje' van Mutsaers stond aanvankelijk op onze leeslijst (UvA), maar ik kwam niet verder dan een paar bladzijden. Ik ben wel geïntrigeerd door haar werk, maar sympathiseer er niet mee. Ik lees telkens (inderdaad) een beleving van haar leven, dus die definitie klopt denk ik goed.
    Maar wil niet elke schrijver, elke lezer, uiteindelijk toch een uitwisseling, een communicatie van mens tot mens?
    Belangrijk en interessant ook dat verschil tussen kunst en wetenschap, kom ik nog op terug...

    BeantwoordenVerwijderen