Het nieuwe universiteitsgebouw was voorzien van allerlei moderne foefjes, die handig waren als ze zouden werken. De zonneschermen konden niet naar beneden wanneer de windsnelheid hoger was dan acht meter per seconde. Het poortje waardoor Marga de liften op de eerste verdieping probeerde te bereiken bleef dicht geklemd toen ze incheckte met haar pasje. Het tweede poortje werkte wel mee. Het lichtje erop kleurde blauw en er klonk een bliepje, waarna het zich voor precies vijf seconden opende en zich daarna met grote snelheid weer sloot.
Marga ging naar de vierde verdieping om een kopje thee te halen. Daar stond een waterkoker met daarbij gratis theezakjes. Op alle andere plaatsen domineerde de dure catering, maar bijna niemand was bang voor de gehanteerde prijzen voor kopjes koffie, thee of broodjes met los aan te kopen plakjes worst of kaas. En zo hield die monopolie stand.
Toen Marga met een volle kop thee richting de liften wankelde voor de volgende serie presentaties, kwam ze Judie tegen. Ze had haar Mac onder de arm. Ze was onafscheidelijk van dat ding - bij presentaties prijkte het altijd op het tafeltje. Ze kon het haar USB-stick niet aandoen om hem te doen omsluiten door de USB-ports van de computers in de collegezalen van de universiteit zelf. De powerpoint zou dan gelijk op de beamer verschijnen. Prijken wilde ze, met dat bezit dat circa vijftienhonderd euro gekost zal moeten hebben. Prijken omwille van het prijken, hunkerend naar aandacht. Marga wist het zeker.
'Hoi Judie..' stamelde ze toen Judie trachtte voorbij te lopen, Marga volledig aankijkend, maar de mond gesloten. Marga voelde de hooghartigheid waarmee Judie een glazen muur om zich heen had gebouwd, waarvan de deuren alleen toegankelijk waren voor Tom en wat andere zuiplappen die in hun vrije tijd weinig anders deden dan naar voetbal kijken en feesten, onder het mom van studentenraad of bestuurscommissie. Vervuld van deze vermeende levenswijsheden waanden ze zich allemaal superieur aan anderen, terwijl de fundamenten hiervan slechts uit naïviteit bestonden. Als Judie nou de enige was geweest op de universiteit die zo was.. De verjupping op de academie nam voor Marga ziekelijke vormen aan en ze vreesde aldaar een verwording tot een massa van schapen waartussen de enkele geiten genadeloos onder de voet gelopen werden.
Vijf meter verderop kwam Judie met tegenzin tot stilstand, alsof een onzichtbaar elastiek haar niet verder kon laten gaan. Vijf meter was de kleinste afstand die Judie veilig achtte voor dit ongewenste oponthoud, dat haar totaal had overvallen. Wie wilde er nou met die Marga praten, want dat kon alleen maar over levenskwesties en filosofie en dat soort zaken gaan volgens Judie. Marga, die alleen maar over die onderwerpen kon dooremmeren, altijd maar de diepte in duikend, nooit eens ontspannen aan de oppervlakte van luchtige onderwerpen. Van alledaagse onderwerpen. Voetbal. Uitgaan. Borrels met de studievereniging.
'Ja?'
'Hoe gaat het met je, en weet je al een beetje wat je komend studiejaar gaat doen?'
Judie was verbaasd over Marga's vraag. Er zou vast iets achter zitten.
'Hoezo?'
'...Tsja. Ik heb de periode hiervoor geen vakken met je gevolgd. Ik vroeg het me gewoon af.. of je al gekozen hebt voor een Master, of dat je in de tussentijd misschien andere plannen hebt gemaakt?'
Marga lachte van binnen om de hachelijke arrogantie, die volgens haar vanaf de laagste trede omhooggevallen moest zijn. Die niets anders was dan een banale ziel die mede door mooie praat goede cijfers wist te halen, een nouveau riche zonder stijl. Ze zou later vast haar zakken gaan vullen in het pluche van de grootste vakbond, die al lang niet meer voor werknemers opkwam. De inhoud van mooipraterij, leeg maar toch dat verdomde win-win scenario implicerend, en het creëren van een nog groter ego stonden haar vast aan, dacht Marga. Daarvoor zou ze veel over hebben, ze zou het bloed onder de nagels van inferieuren vandaan halen, van de werknemers, de arbeiders, het plebs, de grondvesten van de maatschappij, die ze verloochende. Ze zou regelrecht op instorting van de maatschappij kunnen aansturen als ze zich zou verenigen met anderen zoals zij. Zij dacht het toch wel te overleven. Maar volgens Marga was de maatschappij al aan het scheuren door polarisatie en banalisatie, waarbij de muren eromheen, gebouwd van verworvenheden, stukje bij beetje afbrokkelden.
Marga schrok op uit haar gedachten door het antwoord van Judie. 'Ik ga volgend jaar nog geen Master doen. Ik ga rondreizen in Zuid-Australië.'
'Oh. Leuk voor je.'
Ze hadden elkaar niets meer te zeggen en Judie liep achteloos verder. Marga voelde het als een overwinning. Volgend jaar zou ze geen last hebben van dat kind, dat haar te arrogant was om aangenaam mee samen te werken - hoewel de overeenkomst was dat ze beiden graag goede cijfers haalden.
Als die Mac nou eens op tilt zou slaan of langs de balustrade naar beneden zou kletteren.. Dat rondreisje, dat was vast van papa's geld..
Marga liet de gedachten hun gang gaan.
Dit fragment wordt deel van een groter geheel.
Alicekaren
dinsdag 13 juli 2010
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Goed geschreven stuk! Het doet denken (en is hopelijk een compliment) aan de stijl van Joost Zwagerman.
BeantwoordenVerwijderenDe inhoud is, denk ik, echter wel voor een selecte groep lezers (jonge studenten?). Wie weet is het mogelijk om als het ware een vergrootglas te zetten op het universele en de essentie ervan. Zodat het voor meer mensen spannend en interessant wordt om te lezen?
Natuurlijk makkelijker geschreven dan gedaan...
Zwagerman! Ik heb het recente boekenweekgeschenk van hem in de kast staan, maar nog niet gelezen. En verder ook nog niks anders van hem. Dat je het erop vindt lijken, is dus puur toeval. Maar ik ben nu wel benieuwder geworden naar hoe hij dan schrijft.
BeantwoordenVerwijderenIk weet niet of dat wel mijn eigen doel is: het universeel maken. Ik ben namelijk erg bang dat het de scherpe randjes afvlakt. Dan kom ik misschien al gauw op onderwerpen als seks, of iets anders dat al zo veel beschreven is, of zo een huiskamerboek zoals van De gelukkige Huisvrouw. Dat kan een overdrijving zijn, en gebeurt misschien ook niet zo ontzettend, maar ik ben er wel bang voor.
Overigens vindt niet alles plaats op de universiteit. Ja, deze delen wel, deel 2 en 3, en straks deel 4 ook. Maar deel 5 niet. En ergens zal er een deel in het vliegtuig plaatsvinden. Nee, het is ook niet alleen maar dat. Op een gegeven moment diepen we Marga's verleden verder uit. En dan kom je al in andere sferen terecht dan op de universiteit alleen. Mijn doel is meer om veel vragen op te werpen. Waarom beleeft Marga het zoals ze het doet, wat is er dan, welke nuance is er dan, die het maakt dat ze er net niet bij hoort daar op de academie? Is het niet gewoon een afgezwakte herhaling van een geschiedenis?
De setting (om ook maar eens jargon te gebruiken) is inderdaad heel specifiek, maar toch proef ik er wel universele aspecten in: indivdidu versus collectief, oorspronkelijkheid versus kuddegedrag, VVD versus socialisme, menselijk gedrag versus koorballerigheid. Wat Marga drijft of belemmert is nog niet duidelijk, soms is ze buitengewoon kwaad en agressief, maar ook ambitieus en overtuigd van zichzelf. Ik vermoed hier wel wat autobiografische elementen in ;)
BeantwoordenVerwijderenHet stuk is wat langer dan andere, maar toch boeiend. Dus zie ik uit naar het volgende deel...
Je hebt gelijk in dat er autobiografische elementen in zitten, maar welke, tsja, dat is altijd maar raden natuurlijk. Maar ook ik vind bijvoorbeeld de koffieprijzen op de universiteit duur. Het gebouw is geïnspireerd op het Science Park, waar ik ook zit. Ook qua sfeer is een deel niet helemaal uit het luchtledige gegrepen. Maar er zit ook veel fictie in ;-) Ik denk dat een schrijver toch altijd wel wat van zichzelf erin stopt, meer of minder. Als het niet in de setting is, dan wel in iets anders.
BeantwoordenVerwijderenWat Marga drijft komt langzamerhand aan het licht. Maar dat laat ik nu even lekker in het midden.
Je hebt het wel goed gezien, die universele punten. Die zou je niet alleen maar op de universiteit kunnen betrekken, maar op de hele maatschappij.
Deel 4 is wat anders geschreven, deel 5 is weer anders dan dat. Qua opbouw wil ik de delen verschillend laten zijn, maar wel steeds terugvallen, om het nog een geheel te laten zijn. Ja, 4 en 5 zijn al uit op mijn eigen blog, overigens. Voor als je niet kan wachten. Want dan moet er eerst weer een ander bericht een tijdje bovenaan staan hier! Maar ik wacht eerst een ander bericht af, aangezien ik anders de variatie, qua schrijvers dan, teniet doe. Helaas zijn veel mensen op vakantie!
Koorballerigheid! Hahaha, ik houd van nieuwe woorden. En ik maak zelf ook gewoon nieuwe als ze nog niet in het woordenboek zijn opgenomen. Dat is taalverrijking.