vrijdag 25 juni 2010

Boeken

Welke boeken lezen jullie op het ogenblik, en hoe bevallen die?
Ik heb een heel vakantie-lijstje af te werken, maar wil beginnen met korte verhalen van Raymond Carver. Een dierbare kunstvriendin schreef: (..) ze zijn zo razend knap geschreven dat het gewoon puur genieten is. Een kort verhaaltje en je hebt het gevoel alsof je in de bioscoop hebt gezeten en een waanzinnig lange roadmovie hebt uitgezeten. Thanks P, ik ga er morgen aan beginnen!
En wat lezen jullie?

12 opmerkingen:

  1. Wat ik lees op dit moment? Niets. Ik bevind me tussen twee leeservaringen in. Onlangs heb ik 'De wereld als markt en strijd' en 'Elementaire deeltjes' van Michel Houellebecq gelezen en nu staan 'Au pair' en 'Nooit meer slapen' van W.F. Hermans op de rol. Beiden (niet voor niets natuurlijk) existentialistische schrijvers die niet bekend staan om hun hoopgevende thematiek. Maar: 'Elementaire deeltjes' was zeer de moeite waard! Ik kan het niet iedereen aanraden, want de teneur is tamelijk zwartgallig, maar tegelijk zit daar ook humor in. En: hij analyseert de post-moderne wereld op een even pijnlijke, als rake manier. Je hoeft het uiteeraard niet met alles eens te zijn, maar het levert in ieder geval stof tot nadenken op. Van Hermans verwacht ik niet anders dan ik gewend ben: een droogkomisch, tragisch verhaal van onbeholpen pogingen tot geluk. Zijn hier nog meer Houellebecq- of Hermansliefhebbers? Is dit typisch mannelijke literatuur?

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ha, typisch mannelijke literatuur... het is een feit dat mannelijke schrijvers nog altijd vaker aan bod komen: in de geschiedenisboeken en studies, bij de uitgevers, op congressen en in de media...
    Misschien dat mannen er meer van houden om de extremen op te zoeken? Zowel in het schrijven als in het lezen ?

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Nooit meer slapen wil ik ook nog lezen. Het kwam in een van de colleges voorbij als een boek dat tegelijk een elite en een groter publiek aansprak. Ik ben benieuwd hoe Hermans hier in 'twee lagen' heeft geschreven.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ja, dan noem je er een. Is ook voer voor aardwetenschappers.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Ik las laatst Tranen der Acacia's van Hermans. Eén van zijn eerdere boeken en (daardoor?) wat onhandiger geschreven, maar zeker de tweede helft is echt de moeite waard. Nooit meer slapen vind ik ook heel mooi.

    Ook las ik kortgeleden De Hel van Boudewijn Büch. Als je van zijn stijl houdt ook een aanrader, net als De Kleine Blonde Dood en Het Dolhuis.

    Verder heb ik iets langer geleden the New York Trilogy van Paul Auster gelezen. Postmoderner kan bijna niet, dus misschien iets voor jou, Marike?
    Wel echt rare verhalen, dus je moet je niet verheugen op een logische verhaallijn.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. :-) vind je mij postmodern??

    Leuk om te lezen wat jullie zoal inspireert. Ik hoop op meer berichten deze zomer over gelezen en te lezen boeken. En ook op reacties bij andere discussies, bijv. over literaire teksten (wat is literair?!)
    http://zomervantien.blogspot.com/2010/06/dat-is-geen-literatuur-dat-is.html#comments

    Die Short cuts van Carver zijn inderdaad geweldig. Met heel weinig weet hij een soort film in je hoofd aan te zwengelen. Er gebeurt niets bijzonders, niets schokkends, maar zijn schrijfstijl is indringend en de verhalen beklijven.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Hee Hawee,
    Maakt mij niet zo veel uit of boeken door mannen of vrouwen zijn geschreven, ik vond Elementaire deeltjes en Nooit meer slapen beide prachtig en ik werd er ook een beetje naar van. Maar ja, dat schijnt te mogen/moeten, met literatuur (om maar eens bij een andere discussie aan te sluiten). Van Hermans vond ik Onder professoren trouwens ook vrij briljant.
    Verder heb ik een vakantietip: De historicus van Elizabeth Kostova (jawel, een vrouw). Het boek gaat over Vlad de Spietser (Dracula), en is dus erg spannend, maar ook nog eens historisch verantwoord. Het is dik, en het verveelt geen seconde.

    En zo kan ik nog wel een tijdje doorgaan hoor, met tips. Maar laat ik het hier voor vanavond maar bij houden.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Wat ik eigenlijk met 'mannelijk' bedoelde is: worden dit soort schrijvers wellicht meer door mannen geapprecieerd dan door vrouwen, vanwege de rationele stijl, de somberheid, het soms harde realisme? Mijn ervaring duidt hier namelijk wel op, maar kan ook vertekend zijn. ' Au pair' heb ik uit: ik vond het weer een indrukwekkend verhaal. Zo geheel anders dan ik verwacht had, erg spannend ook.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Ik heb het idee dat 'mannelijke boeken' door mannen en vrouwen gewaardeerd worden, en 'vrouwelijke boeken' alleen door vrouwen (die nu eenmaal veel meer lezen). Maar dat is verder ook niet erg onderbouwd. Als je nog meer tips hebt: ik denk dat je hier te maken hebt met 'mannenboekenlezers'!

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Ik begin nu met Murakami: Blinde wilg, slapende vrouw, en meteen ook maar met Guerra:De stofwolk
    (de vakantie is om voordat je het wenst)

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Vandaag heb ik mezelf de nieuwste dichtbundel van K. Michel kado gedaan: bij eb is je eiland groter
    En dan ben ik zo blij dat er mensen bestaan die nu zulke gedichten schrijven.

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Ik lees De bedrieglijke warmte van vuur van Fleur Bourgogne. Prachtig boekje uit 1993. ik geniet van de barokke maar poetische zinnen.
    Gisteren ook begonnen in een biografie over Jan Wolkers. De Rubens van de literatuur. Karin Wissenburg

    BeantwoordenVerwijderen